Mitől lesz egy hitel fogyasztóbarát?

Lassan kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott minősített fogyasztóbarát lakáshitelek hoznak e áttörést a magyar hitelpiacon.
Szakértők szerint az árazás alapján hiába csökkentek tovább ugyanis június vége óta a referenciahozamok, a minősített hitelek többsége még drágábbak is, mint 2-3 hónapja a legjobb, nem minősített lakáshitelek voltak. Egyedül a 3 éves kamatperiódus esetében, illetve kis jóindulattal a 10 évesnél látnak előrelépést.

De lássuk mik a fogyasztóbarát hitelek előnyei:
- Kizárólag egyenlő havi törlesztőrészletek megengedettek. Kivételt képeznek ez alól a részletekben folyósított hitelek a hitelösszeg teljes folyósításáig.

- A kamatperiódus hossza 3, 5, 10 év lehet, vagy a futamidő végéig tartó kamatrögzítés alkalmazása elvárt.

- A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap.

- A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap (az ügyfél kérésére ettől el lehet térni)

- A hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot (350 bázispontot).

- A folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer Ft lehet.

- Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.